Potentie van samenwerken: Stroomlijnen van de publieke en private sector voor Brede Welvaart

Eric Mink, Hoofd Innovatie bij het Ministerie van Infrastructuur, focust zich in zijn werk op het vormgeven van de toekomst van mobiliteit. Met zijn team werkt hij aan innovatieve oplossingen die zowel de economie als het welzijn van mensen bevorderen. In dit gesprek licht Mink toe hoe samenwerking, transparantie en integratie essentieel zijn voor echte vooruitgang.

Dataverzameling, indicatoren en de uitdagingen van het meten van Brede Welvaart

Het ministerie wordt gezien als een voorloper in het verzamelen van data om te sturen op brede welvaart. Kun je toelichten hoe jullie deze data verzamelen?

“Vier jaar geleden realiseerden we ons dat het concept van Brede Welvaart als abstract en elitair werd ervaren. Iedereen sprak over definities maar had moeite om de vertaling te maken naar de praktijk. Ons doel was om het meetbaar en actiegericht te maken voor mobiliteit. Hierin hebben wij de samenwerking met TNO gezocht, een Nederlands onderzoeksinstituut, en zij hebben ons geholpen met het identificeren van vijf kern thema’s gerelateerd aan mobiliteit: bereikbaarheid, veiligheid, gezondheid, leefbaarheid en gelijkwaardigheid.

Samen met TNO hebben we KPI’s geformuleerd voor deze vijf thema’s en begon de dataverameling. Het kost tijd om alle relevante data te verzamelen en de kwaliteit hiervan te verbeteren, maar we hebben onze expertise hierin gaandeweg ontwikkeld tot het punt waarop we nu de eerste resultaten kunnen delen en intern dialoog voeren over de inzichten die dat oplevert. Wat ons betreft is Brede Welvaart van significante waarde. In het verleden hebben we erg gefocust op economische groei en mobiliteitsknelpunten. Door de focus nu te leggen op onderlinge verbanden tussen zaken, verwacht ik dat onze aanpak effectiever gaat worden en wordt deze hopelijk ook meer gedragen door stakeholders.”

Welke data is relevant om te kunnen sturen op Brede Welvaart?

“Allerlei data – wegen, parken, voertuigen, CO2- emissie, NOx niveaus en nog veel meer. Wij hebben 42 indicatoren geidentificeerd in een openbaar rapport van TNO genoemd “Indicatoren voor brede welvaart in het mobiliteitsdomein – een vertrekpunt voor discussie gebaseerd op een quickscan | Rapport | Rijksoverheid.nl” met een set van KPI’s. Het is tot in detail uitgewerkt in dat rapport.”

Wat zijn barrieres en patronen die doorbroken moeten worden om effectie te kunnen meten en rapporteren op Brede Welvaart?

“De data is beschikbaar, maar het kost tijd om het te verzamelen en in kaart te brengen. Als er voldoende relevante data beschikbaar is, is het essentieel om doelstellingen of normen te identificeren om zo KPI’s te kunnen formuleren. Het helpt wel als KPI’s ook een streefwaarde of norm kennen. Bijvoorbeeld, verkeersfiles zijn wellicht minder een probleem buiten de grote steden dan binnen deze steden. We werken aan een ‘basis set van indicatoren’ en stellen doelen voor deze KPI’s om zo effectieve sturing mogelijk te maken. Een uitdaging hierin is de keuze om te sturen op nationaal of regionaal niveau. Het is daarom van belang altijd een aantal scenario’s te doordenken om op basis daarvan een politieke keuze voor te bereiden over wat de beste route naar actie is.

Om een volledig overzicht te krijgen hebben we kundige data-experts nodig en een verschuiving in besluitvormingscultuur. We moeten van optimaliseren op doorstroming per modaliteit naar optimaliseren op bereikbaarheid, veiligheid, gezondheid, leefbaarheid en verdelingseffecten voor mobiliteit. Dat is nml de definitie van brede welvaart voor mobiliteit. Dit komt het beleidsadvies ten goede. Kortweg betekent het navigeren in een culturele verschuiving van simpele besluitvorming naar multi-dimensionale probleemoplossing.”            

Hoe bouw je draagvlak binnen het ministerie om meer impactgericht te werken?

“We spreken veel over brede welvaart. Voor nieuwe projecten en programma’s leidt dit tot vragen waar mijn team bij kan ondersteunen. Dit doen we door in nieuwe projecten vanaf het begin in een breder perspectief te zetten. Ik geloof dat deze aanpak voor nu het beste werkt als het gaat om de planningsfase van nieuwe projecten. In de tussentijd verzamelen we data voor al het beleid dat gerelateerd is aan mobiliteit. Dit zal uitgroeien tot een brede welvaart monitor – en hopelijk ooit een voorspelmodel – voor het ministerie, dat gebruikt zal worden voor al het bestaande beleid. Het mogelijk maken van deze monitor versterkt de kennis over brede welvaart en bevordert een meer fact-based en data gedreven besluitvorming.”

Op vrijdag 29 november von deNationale Conferentie over Brede Welvaart 2024 plaats met als thema ‘Brede Welvaart: de motor voor ons ondernemersklimaat’. Wilt u de Nationale Conferentie Brede Welvaart 2025 bijwonen? Stuur een e-mail naar info@impacteconomyfoundation.org

Scroll to Top