Hoe realiseert het Havenbedrijf met meer dan 90 jaar ervaring een betere balans tussen sociale en economische waarde? Teije Smittenaar, directeur Financiën Havenbedrijf Rotterdam, geeft inzicht in de complexiteit van het integreren van impact in besluitvormingsprocessen en het voorkomen van een checkbox cultuur.
Prioriteiten stellen vraagt veerkracht
“We zijn onze waarden aan het heroverwegen, omdat de huidige waarden uit 2010 niet meer in lijn zijn met onze visie.” Teije vertelt over de prioriteiten van het Havenbedrijf Rotterdam en hoe deze gefocust zijn op het in balans brengen van maatschappelijke en economische waarde, zowel in hun missie en visie als ook hun strategie en doelstellingen. “Deze duidelijkheid geeft richting aan ons bedrijf en stelt verwachtingen aan het gedrag van onze medewerkers. Als we onze toewijding aan duurzaamheid niet laten zien op directieniveau, zal de rest van het bedrijf niet volgen.”
Volgens Teije is veerkracht cruciaal op de reis naar het vergroten van sociale waarde. “Dit bereiken is complex. Leiders hebben veerkracht nodig, een duidelijke focus op duurzaamheid en nieuwsgierigheid naar mogelijke resultaten. Het afstemmen van bedrijfswaarden op individuele competenties is ook een uitdaging, aangezien nieuwsgierigheid individueel is terwijl veerkracht organisatorisch moet zijn.”
Teije Smittenaar
Directeur Financiën Havenbedrijf Rotterdam
Impact integreren in samenwerkingen
Het Havenbedrijf sluit uitgiftecontracten met bedrijven die actief willen zijn in de haven. Op welke manier integreer je impact in deze contracten?
“In de ruim 90 jaar zijn veel bedrijven op verschillende momenten de haven binnengekomen. Onze aanpak is niet om deze klanten te vragen te sluiten; dat zou het probleem niet oplossen. In plaats daarvan stimuleren en inspireren we hen om te werken aan een duurzame toekomst. Voor nieuwe klanten eisen we net zero in 2050, en in lijn met de Overeenkomst van Parijs een emissiereductie van 55% in 2030. Bij gevestigde bedrijven benutten we de momenten waarop contractuele voorwaarden kunnen worden aangepast en incentiveren wij hen om verduurzaming van hun operaties door te voeren.”
Van lokale emissiereductie tot impact op mondiaal niveau: Dilemma’s en uitdagingen
Welke dilemma’s of uitdagingen doen zich voor bij het integreren van impact in de besluitvorming?
“We debatteren over de vraag of we ons moeten richten op het verminderen van CO2-uitstoot op lokaal niveau of op het bereiken van een grotere impact op Europees of mondiaal niveau. Bijvoorbeeld het bouwen van een bio raffinaderij kan de lokale CO2-uitstoot verhogen, maar de productie van duurzame vliegtuigbrandstoffen heeft een aanzienlijke positieve impact buiten Rotterdam. Dit levert een dilemma op tussen HET prioriteren van lokale emissiereductie en focus op bredere impact. Onze besluitvorming is gebaseerd op dit bredere perspectief van sociale waarde, met als doel om een bio raffinaderij in Rotterdam mogelijk te maken ondanks de lokale CO2-impact.”
Was het met jouw financiële achtergrond makkelijk om steun te krijgen voor het impactperspectief op de afdelingen Financiën?
“Financiën bieden duidelijkheid: het is winst of verlies. Met goede gegevens kun je een belangrijke bijdrage leveren aan bedrijfsdoelstellingen, maar je moet ook navigeren door bredere onzekerheden. Na jaren in de financiële wereld hebben we kaders ontwikkeld die behulpzaam zijn voor het sturen op niet-financiële gegevens. Veel collega’s waarderen deze aanpak, maar een kleine minderheid geeft de voorkeur aan traditionele statistieken en kiest ervoor het bedrijf te verlaten.
Impactmanagement over 5 jaar voor Havenbedrijf Rotterdam
Waar zie je het Havenbedrijf van Rotterdam op het gebied van impactmanagement over vijf jaar? Heeft het dezelfde prioriteit als financiële waarde?
“Maatschappelijke waarde is voor ons net zo belangrijk als economische waarde. Al meer dan tien jaar richten we ons op het creëren van beide. De wereld richt zich momenteel op CO2-uitstoot, maar dat is slechts een deel van de puzzel. Voor het Havenbedrijf van Rotterdam zijn bijvoorbeeld geluidsreductie en biodiversiteit prioriteiten die volgen op CO2. We moeten deze elementen beter kwantificeren, omdat ik op dit moment geen baseline levels of success metrics voor de komende vijf jaar kan definiëren. We moeten de baseline van vandaag vaststellen, bepalen hoe succes eruitziet, initiatieven schetsen en ons richten op de uitvoering ervan.”
Op vrijdag 29 november organiseert de Impact Economy Foundation de Nationale Conferentie over Brede Welvaart. Wilt u de Nationale Conferentie Brede Welvaart bijwonen? Stuur een e-mail naar info@impacteconomyfoundation.org