Impactgedreven cultuur van organisaties: gedrag, verantwoordelijkheid en frameworks.

Michel Scholte, medeoprichter van Impact Institute & True Price, deelt zijn inzichten over impactgedreven cultuur binnen organisaties, leiderschap, het risico van CSRD-zombies en de transformatieve potentie van IWAF. 

Impactgedreven cultuur: visie en gedrag

Volgens Michel is het belangrijk om een visie te hebben waar mensen zich in kunnen vinden, die ondernemerschap, werk, innovatie en technologie voor brede welvaart omvat. “Deze visie moet schendingen van mensenrechten uit het verleden erkennen en de mentale en fysieke integriteit respecteren, zodat iedereen een leefbare toekomst heeft.” Met een gemeenschappelijke visie kun je andere culturele dimensies vormgeven, zoals rituelen, individuele acties, organisatorische normen, stimulansen, doelen en maatstaven.

Het integreren van deze visie in producten, diensten en de betrokkenheid van leveranciers is cruciaal. Waar het uiteindelijk om gaat volgens Michel: “Het gaat erom welk product of welke dienst ervoor zorgt dat deze visie wordt gerealiseerd. Bedenk hoe je met je producten een gezond bedrijf kunt creëren, armoede kunt uitbannen en klimaatverandering kunt aanpakken. Stimuleer een bloeiende natuur en bevorder cohesie voor een meer inclusieve wereld.” 

CSRD: potentie voor een leefbare wereld en het gevaar voor de CSRD zombie

CSRD heeft de potentie om de impacteconomie te versnellen, de economie die we allemaal willen. CSRD is een verordening die lidstaten in Europa aannemen en die een standaard biedt voor verslaglegging over de duurzaamheid van een bedrijf in relatie tot zijn belanghebbenden. Dit omvat milieuaspecten zoals klimaat, biodiversiteit, watervoorraden, circulaire economie en vervuiling. Het omvat ook de werknemers van het bedrijf, werknemers in de waardeketen, lokale gemeenschappen en consumenten. Daarnaast richt het zich op goed bestuur, het vermijden van uitbuitende handelsovereenkomsten, corruptie en soortgelijke kwesties. Het bieden van transparantie is een noodzakelijke voorwaarde voor transformatie en transactie, wat deze verordening veelbelovend maakt.

CSRD toepassen op een transformatieve manier vraagt om een bepaalde bereidheid om transparantie te bieden en zo verder te kijken dan CSRD als een checkbox. “Dit laatste leidt tot een opeenstapeling van bureaucratie, paper tigers, in plaats van zinvolle actie. CSRD heeft juist de potentie om echte tijgers juist te redden, ervoor te zorgen dat we een leefbare planeet creëren die de huidige uitsterftrend tegengaat. CSRD is namelijk ontworpen om ervoor te zorgen dat de economie in balans is met de samenleving; het erkent onze afhankelijkheid van de aarde en haar systemen.”

Inzicht krijgen in impact als bedrijf en ondernemer: IWAF

Impact van een organisatie is volgens Michel een systematisch overzicht van je impact en afhankelijkheden. Dit leidt tot het beter begrijpen van je impact en het overwegen van je afhankelijkheden.

Om impact te realiseren als organisatie is het noodzakelijk om je impact en afhankelijkheden in kaart te brengen, een systematisch overzicht dat meer inzicht geeft. Het Impact Weighted Accounts Framework (IWAF) biedt dit overzicht. “Deze aanpak levert uiteindelijk een aanzienlijk inzicht en transparantie op met betrekking tot het effect van je activiteiten op het milieu en de maatschappij.” En wat kun je met dit inzicht? Volgens Michel geeft het je uitstekende informatie om keuzes te maken die dat effect vermindert en bijdraagt aan een betere wereld. Daarnaast kun je deze informatie op andere manieren gebruiken, zoals “marketing om te laten zien dat je beter bent dan je concurrenten, HR om beloningssystemen te creëren die gebaseerd zijn op impactprikkels. En voor investeerders, het verstrekken van impact investing metrics en financiële metrics om ervoor te zorgen dat je investering wordt beloond in termen van rendement, specifiek impactrendement.” Er zijn talloze toepassingen voor deze systematische benadering.

Een tastbaar resultaat is de ontwikkeling van een uniforme methode voor het verantwoorden en beprijzen van koolstof. Uit deze samenwerking is bijvoorbeeld één koolstofprijsstellingsstandaard voortgekomen. Organisaties maken geld over en stellen ambities vast voor zowel compensatie als verrekening op basis van die standaard.

“Een ander voorbeeld is Zeeman, bekend modebedrijf in Nederland. Zij streven ernaar om kleding betaalbaar en toegankelijk te maken voor iedereen en tegelijkertijd te zorgen voor duurzaamheid. Dit is geen gemakkelijke taak. In samenwerking met Impact Institute gebruiken zij impactstrategie om hun bedrijf te disciplineren en te sturen in een richting die betaalbaarheid en duurzaamheid met elkaar in evenwicht brengt. Ze analyseren de waardeketen van katoen om duurzame katoenopties te identificeren en de financiële kosten af te wegen tegen de maatschappelijke kosten.”

En dit zijn nog maar twee voorbeelden van manieren waarop het meten op impact verschil kan maken in de bedrijfsvoering voor ondernemingen van alle formaten.

Intergenerationele verantwoordelijkheid vereist duaal leiderschap

De hoop wordt gelegd op toekomstige generaties voor een leefbare wereld, maar wat betekent dit voor de verantwoordelijkheid van leiders vandaag de dag?  Michel spreekt over duaal leiderschap. “Ze [leiders van vandaag] moeten ervoor zorgen dat ze, binnen de huidige definities en spelregels, succesvol zijn. Maar de dualiteit is dat ze er ook voor moeten zorgen dat zeven generaties later dezelfde levensstandaard, of op zijn minst een betere levensstandaard, haalbaar is.” Volgens Michel vereist deze dualiteit leiderschap dat, ondanks de tegengestelde belangen en tegenintuïties van de huidige belanghebbenden, toch streeft naar dat toekomstbeeld. 

“Om dit daadwerkelijk te institutionaliseren is een noodzakelijke voorwaarde dat het boekhoudsysteem verandert zodat toekomstige waarden geactiveerd kunt worden op de balansen van huidige bedrijven en investeerders.” Michel noemt dit systeemleiderschap om “institutionele regelingen – zoals boekhoudnormen, fiscale normen en monetaire normen te buigen.”

Voor meer informatie over de toepassing van IWAF en het impactgericht werken met CSRD bezoek de website van Impact Institute: https://www.impactinstitute.com

Op vrijdag 29 november organiseert de Impact Economy Foundation de Nationale Conferentie over Brede Welvaart. Wilt u de Nationale Conferentie Brede Welvaart bijwonen? Stuur een e-mail naar info@impacteconomyfoundation.org

Scroll to Top