Building Better Business: Ondernemersschap voor Duurzaam Succes

In het snel veranderende economische landschap van vandaag richten bedrijven zich steeds meer op het vinden van de juiste balans tussen doel en winst. Amsterdam wil dé stad worden voor bedrijven die maatschappelijke uitdagingen oplossen door middel van ondernemerschap. Om dit te bereiken en een belangrijke rol te spelen in de overgang naar een welzijnseconomie, heeft de Gemeente Amsterdam, samen met andere organisaties, het Building Better Business (BBB)-programma opgezet. Dit programma is bedoeld om reguliere bedrijven te ondersteunen bij het maken van een positieve impact.

De rol van ondernemerschap in sociale vraagstukken

Bedrijven realiseren zich steeds meer dat ze niet alleen een bijdrage leveren aan winst maken, maar ook een rol spelen in het ontwikkelen van duurzame oplossingen en innovatie. Ondernemingen van alle groottes beseffen dat een holistische aanpak — die verantwoordelijkheid, flexibiliteit en klantgerichtheid benadrukt — cruciaal is voor langdurig succes. Bedrijven die duurzaamheid in hun bedrijfsvoering integreren en oplossingen bieden voor sociale vraagstukken, dragen niet alleen bij aan een betere wereld, maar behalen tegewnoordig ook een concurrentievoordeel.

“Zakendoen kan anders,” zegt Ellen Oetelmans, BBB-projectleider van de Gemeente Amsterdam. “Elk bedrijf kan binnen zijn invloedssfeer verandering teweegbrengen. Hoewel ze verschillende methoden gebruiken, helpt het Building Better Business-programma bedrijven om zich aan te sluiten bij de transitie. Zoals het gezegde luidt: ‘er zijn vele wegen die naar Rome leiden.’”

Ellen Oetelmans

Projectleider Building Better Business
Gemeente Amsterdam

Op weg naar B-Corp certificering

Het Building Better Business-programma bestaat uit twee trajecten. Het eerste traject is het B Corp-traject, gericht op het begeleiden van bedrijven op de weg naar B-Corp-certificering. “Ik zou de B-Corp-modules van het Building Better Business-programma zeker aanbevelen,” zegt Femme van Gils van duurzaam brillenmerk Ace & Tate, “omdat ze bedrijven de kennis en begeleiding bieden die ze nodig hebben om hun certificeringsreis te starten.” Ze nam deel aan het vier weken durende programma, dat bestond uit modules over de B Impact Assessment en ondersteunende Q&A-sessies om deelnemers te begeleiden bij het certificeringsproces.

Economy for the Common Good-traject

Het tweede traject is het Economy for the Common Good (ECG)-traject, dat begint met een ECG-crashcourse, gevolgd door vier webinars en groepsconsultaties ter voorbereiding op de certificering. “Ik koos voor het ECG-traject omdat ik erg werd aangetrokken door het idee van een economie voor het algemeen welzijn. Ik denk dat dat precies is wat de wereld nu nodig heeft,” zegt Lena van der Wal, mede-oprichter van impact- en projectontwikkelaar C’Mon.

Beide trajecten bieden een duidelijke routekaart om bedrijven te helpen de noodzakelijke veranderingen door te voeren en om een B Corp- of Economy for the Common Good-certificering na te streven. Een stap in het inzetten van ondernemersschap voor duurzaam succes voor zowel de maatschappij als de bedrijven zelf. Building Better Business is een samenwerking tussen Amsterdam Impact, B Lab en de Economy for the Common Good (ECG), met ondersteuning van KplusV.

Wil je meer weten over het Building Better Business-programma? Klik hier

Op vrijdag 29 december organiseert de Impact Economy Foundation de Nationale Conferentie over Brede Welvaart. Wilt u de Nationale Conferentie Brede Welvaart bijwonen? Stuur een e-mail naar info@impacteconomyfoundation.org

Scroll to Top