Beyond the profits: “Stel je voor dat jouw beleggingen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen”

“Impactbeleggen is groter dan ooit. Steeds meer mensen willen beleggen in bedrijven en fondsen die een aantoonbaar positief effect op de maatschappij hebben” ziet Vincent Triesschijn, Global Head of Sustainable Investments bij ABN AMRO. Een toekomst waarbij impactbeleggen mainstream wordt ziet hij wel zitten. “Er zijn genoeg maatschappelijke uitdagingen waar bedrijven actief kunnen bijdragen aan oplossingen. Impactbeleggen groeit snel, maar is nog lang niet groot genoeg.”

“Stel je voor dat jouw beleggingen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen”

Impact investing versus ESG

Wat zijn de belangrijkste obstakels en uitdagingen waar jullie tegenaan lopen bij het sturen op sociale impact?

Bij beleggingsadvies of vermogensbeheer is er een wettelijke verplichting om klanten te vragen naar hun duurzaamheidsvoorkeuren. In de praktijk blijkt het lastig om dit concreet te maken. Willen klanten bijvoorbeeld duurzaamheidsrisico’s beperken? Of willen ze dat beleggingen daarnaast een positieve impact hebben, door te beleggen in bedrijven en fondsen die bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke problemen zoals klimaatveranderingen en gezondheid? In het eerste geval kiezen klanten voor ESG en in het tweede voorbeeld voor impactbeleggen. Helaas is het voor klanten niet altijd duidelijk wat de verschillen zijn en wat de gevolgen kunnen zijn voor de beleggingsportefeuille (bijvoorbeeld qua risico en rendement). Onze beleggingsadviseurs helpen daar graag bij, maar het blijft een uitdaging gezien de complexiteit van het onderwerp. Het risico is dat klanten dan maar geen duurzaamheidsvoorkeuren meegeven.

 “Wij presenteren de opties zo transparant mogelijk, inclusief de voor- en nadelen. Uiteindelijk ligt de beslissing bij de klant. We zien dat vooral jonge en zeer vermogende klanten voor impact kiezen. Soms is dat met een klein percentage van de portefeuille, bijvoorbeeld 10%. Maar in veel gevallen ook voor alle beleggingen.” aldus Vincent.

Vincent Triesschijn

“Een succesvolle aanpak is om klanten klein te laten beginnen door 5% of 10% van hun portefeuille toe te wijzen aan impactbeleggingen. Als ze meer bekend zijn met de risico’s en de maatschappelijke resultaten van bedrijven lezen kunnen ze geleidelijk verhogen tot 20%, 50% of zelfs 100%.“

Wat is ervoor nodig om impactbeleggen naar mainstream te ontwikkelen?

“Met mainstream bedoel ik dat er op grotere schaal, voor verschillende beleggingscategorieën mogelijkheden zijn om te beleggen in impactvolle bedrijven. Denk aan bijvoorbeeld aandelen, obligaties en private equity. De Europese verordening voor duurzaamheidsrapportage (CSRD) zal gaan helpen, maar het is geen garantie dat bedrijven ook daadwerkelijk zullen veranderen. Als we willen dat er meer beleggingsmogelijkheden met impact komen zullen investeerders bedrijven moeten aansporen om maatschappelijke doelstellingen te formuleren. Beleggers en investeerders kunnen dus een verschil maken door dit actief met bedrijven in de portefeuille te bespreken.

Volgens Vincent kan een klein begin groot verschil maken. “Een succesvolle aanpak is om klanten klein te laten beginnen door 5% of 10% van hun portefeuille toe te wijzen aan impactbeleggingen. Als ze meer bekend zijn met de risico’s en de maatschappelijke resultaten van bedrijven lezen kunnen ze geleidelijk verhogen tot 20%, 50% of zelfs 100%.“

Volgens Vincent is het essentieel om te benadrukken dat impactbeleggingen passend moet zijn op basis van de persoonlijke situatie van klanten zoals beleggingsdoelstelling en financiële positie. “De meeste mensen komen naar de bank met financiële vragen en doelstellingen. Ze benaderen de bank voor een bankrekening, een hypotheek of om te beleggen, niet in de eerste plaats om de wereld te verbeteren. Alleen als het financieel past kunnen onze diensten mogelijk gecombineerd kunnen worden met positieve maatschappelijk impact.”

Welke lessen worden er getrokken wat betreft impactbeleggen?

“Impactbeleggen groeit snel, met een jaarlijkse groei van meer dan 20% in de afgelopen tien jaar. Het risico van deze snelle groei is dat klanten mee willen doen met een trend en om verkeerde redenen kiezen voor impactbeleggen. Vorig jaar hebben we samen met de Universiteit van Amsterdam een trainingsprogramma opgezet gericht op ESG en impactbeleggen. Dit geeft onze collega’s handvatten om effectief met klanten te communiceren over de voor- en nadelen. We organiseerden workshops in kleine groepen om begrippen te verdiepen. Een enorme inspanning, we hebben namelijk 1400 collega’s die met klanten over beleggen praten.”

"Om impact gedreven besluitvorming te versnellen, is transparantie de sleutel. Hoewel sommigen beweren dat rapportage de wereld niet verandert, ben ik het daar niet mee eens."

De invloed van duurzaamheidsrapportage

ABN AMRO integreert de duurzaamheid in de financiële rapportage voor beleggers. Waarom doen jullie dit?

“In de afgelopen tien jaar hebben we een enorme toename gezien in duurzaamheidsrapportage bij bedrijven in het algemeen, vooral met de introductie van regelgeving vanuit Brussel (zoals de CSRD en SFDR).” Vincent omschrijft deze toename als gunstig, zowel voor professionele beleggers als voor klanten van de bank. “We hebben steeds meer informatie die we kunnen meewegen bij beleggingsbeslissingen. Het stelt ons ook in staat om geaggregeerde rapportages op te stellen over de duurzaamheidsprestaties van de bedrijven in portefeuille. Daar is steeds meer behoefte aan, ook bij klanten die niet voor impact beleggen kiezen. Een slechte prestatie kan reden zijn om vragen te stellen aan een beleggingsadviseur of vermogensbeheerder. Vanuit risico’s bezien wil je namelijk liever niet in een bedrijf beleggen dat niet klaar is voor toekomstige duurzaamheidswet- en regelgeving.”

Van rapporteren naar besluitvorming

Wat is er nodig om impactgedreven besluitvorming te versnellen?

Vincent: “Om impact gedreven besluitvorming te versnellen, is transparantie de sleutel. Hoewel sommigen beweren dat rapportage de wereld niet verandert, ben ik het daar niet mee eens. Als mensen (en met name beleggers) duidelijke informatie zien over de positieve én negatieve effecten van een bedrijf (denk aan klimaatverandering of sociale kwesties), dan kan dat een reden zijn om vragen te stellen met mogelijke veranderingen in beleid of bedrijfsvoering als gevolg. Ik zie rapportage als een essentiële eerste stap die kan helpen de verschuiving naar positieve impact te stimuleren.”

Op vrijdag 29 november organiseert de Impact Economy Foundation de Nationale Conferentie over Brede Welvaart. Wilt u de Nationale Conferentie Brede Welvaart bijwonen? Stuur een e-mail naar info@impacteconomyfoundation.org

Scroll to Top